Vapaus. Aihe, joka on inspiroinut monia ihmisiä aikojen saatossa. Aihe, josta on keskusteltu miltei aina ja tullaan keskustelemaan. Aihe, joka on hyvin kyseenalainen ja liittyy miltei mihin tahansa. Sananvapaus, naisten oikeudet, lasten suojelu... Kaikessa tässä on vapaus mukana olennaisena osana.

Mitä vapaus edes on? Oletetusti täydellinen vapaus on sitä, että ihminen saa itse päättää kaikesta, mitä hän tekee. Käytännössä tämä on täysin hullu ajatus. Ihmistä rajoittaa aina jokin. Yhteiskunnalla on omat vaatimuksensa, ja jos niitä ei noudata, riistetään se vähäinenkin vapaus. Myös yksittäisillä ihmisillä on vaatimuksensa, kaikki tärkeät ja rakkaat ihmiset vaativat jotakin. Niiden kanssa vio tehdä kompromisseja, mutta silti ne rajoittavat elämää jollain tapaa. Ihminen itse myös rajoittaa itseään haluamattaan. Sairaudet vaikuttavat osella paljon ihmisten päätöksiin. Voi kyllä päättää, että pelaa jalkapalloa, mutta jos on pyörätuolissa, se voi olla astetta hankalampi juttu toteuttaa. Ihminen ei välttämättä myöskään uskalla tehdä kaikkea haluamaansa. Ja vaikka uskallusta ja terveyttä riittäisi, ihmisellä on ne aivan tavalliset vaatimukset - ruoka, happi, juoma... Niitäkään ilman ei pärjää. Voihan sitä tietysti hypätä lentokoneesta alas ilman laskuvarjoa, jos välttämättä tahtoo, mutta se saattaakin sitten olla viimeinen päätös.

Onko vapautta siis edes olemassa, jos koko ajan on jokin vaikuttamassa päätöksiin, kertomassa, että näin ei kannata tehdä? Onko mitään ideaa vapauden tavoittelussa, jos edes yksin keskellä metsää asuessaan ei ole täysin vapaa, kun ne omat tarpeet rajottavat? Sen voi jokainen itse päättää. Vapautta ei voi koskaan saavuttaa täysin, mutta harvaa asiaa voi. Ja ns. fyysistä vapautta, täydellistä valinnanvapautta tärkeämpi on mielestäni mielen vapaus. Se, että ei ajattele automaattisesti kuten kaveriporukka tai perhe. Se, että on omat aivot ja käyttää niitä. Se, että muodostaa asioista omia mielipiteitä ja on niiden takana, mutta ottaa kuitenkin myös jonkinlaisia vaikutteita ympäristöstä, oppii. Vapaus kehittyä ihmisenä on paljon tärkeämpi kuin vapaus päättää teoistaan. Vapaus on samalla valta, ja nimenomaan valta itseensä. Muut ihmiset, yhteiskunta, mikä tahansa voi vaikuttaa vaikka kuinka paljon, mutta käytännössä joka ikinen ihminen vaikuttaa itseensä eniten, kasvattaa itse itseään ja muodostaa itselleen oman arvomaailmansa ja maailmankuvansa. Ja vapaus on sitä, että on avoin kaikelle uudelle ja laajentaa maailmankuvaansa ja ajattelutapaansa, tuntee itsensä ja mahdollisuutensa ja kehittää niitä, olla riippumaton ja itsenäinen. Jokainen voi itse miettiä, kuinka vapaa ihminen on ja kuinka vapaa haluaa olla.